2011. április 21., csütörtök

Melegszik a helyzet...

Bizony.. belerohantunk az áprilisba és mire észbe kap az egyszeri hajós már át el is szaladt alatta a tavasz. Márpedig egy hajónak az a jó, ha vízen van. Egy fahajónak pedig különösen.

Mivel láttam, hogy ez a csiszolás téma az adott módon nyár végére készül csak el, ezért megkérdeztem Szabadi Tibort, hogy mégis hogyan kellene ezt csinálni. A válasz az volt, hogy sarokcsiszolóval.. “De nagyon óvatosan kell ám azzal dolgozni, inkább gyere ki a műhelybe, megmutatom.”
Egy ilyen invitálásnak nehéz nemet mondani. Másnap már ott is voltam a remekművek között. A teljesség igénye nélkül: egy felújított HKovács motoros, egy gaffos vitorlázatú tengeri vitorlás csónak, egy épülő kalóz és a legmegdöbbentőbb, egy 30-as jolle. Ez utóbbi olyan méretekkel rendelkezett, amikhez az ember nehezen nem társít tőkesúlyt, márpedig a közepén ott ágaskodik a svert szekrény. Igazán monumentális. Reméljük hamar elkészül, hiszen utána a Balatonra kerül majd.. Biztosan beszámolok róla!

Na de vissza a hajóhoz.. Tibor megmutatta, hogy miként kellene dolgozni a sarokcsiszolóra rögzített csiszoló koronggal. Rohantam is a barkácsáruházba venni egy kiegészítőt a flex-hez, ami be is váltotta a hozzá fűzött reményeket.. Jóval kisebb energiabefektetéssel, sokkal jobb hatást lehet elérni.. Le is csiszoltam a jobb oldal 1/3-át, és akkor már a maradék 2/3-on is átmentem még 1x, hogy rendesen fáig legyen megtisztítva. Ezután még a baloldal kb 1/3-ára is jutott idő 1 nap alatt. Az is igaz, hogy üres volt a sátor, senki más nem tevékenykedett a hajók körül, így nem volt kivel beszélgetni a szünetekben..

Szabadi Tibor szépen haladt a hajó sarkának a javításával, már csak szintbe kell csiszolni, és festeni. Na meg néhány dugót betenni.

A hosszú hétvégét megtoldom egy nappal, így bízom benne, hogy négy nap alatt daruzásra kész állapotba hozhatom a hajót...

Nagy dilemma, hogy mivel tömítsem a hajó alját. Olyan dolog ez, mint amikor az embernek fáj valamije és nem hiszi el az első orvos diagnózisát. Elmegy az másodikhoz, azután a harmadikhoz és a végén már négy különböző betegség okozza ugyanazt a tünetet... na szóval volt ugye a műanyagozás... Erről letettem egyelőre, de ezen kívül is lehet gittelni, tapaszolni, SikaFlexelni...

Megkérdeztem jó néhány embert és egyelőre az olajos fatapasz a befutó, hiszen eddig is mindig ezzel tömítették a hajót. A SikaFlex is jó alternatíva, de azt mondják, hogy ha nincsenek tökéletesen megtisztítva a felületek és nem tapad meg jól, akkor ereszthet és sohasem dagad be. Olyan hajóról is tudok, amit így tömítettek és száraz volt egész évben, de olyat is ami sajnos folyatott... szóval egyelőre fatapasz.

Jártam festékboltban is.. Azért emelem ezt ki, mert régen találkoztam ennyire segítőkész kiszolgálással és türelemmel, mint ahogy itt viszonyultak hozzám. Nem utolsó sorban az árak is kedvezőbbek, mint a klasszikus barkácsáruházakban.
Ha igaz, a vízvonalat egy barna csík jelzi majd. Alatta az algagátlótól, felette zománcfestéktől lesz fehér a hajótest. Trilak egyik termékét vásároltam, amire azt javasolta az eladó, hogy igen jó. Ezzel szeretném belül is felújítani a fehér festést.

A műhelyben szépen halad a kötéllétra, megkapta az első réteg lakkot. A kormányhosszabbító és a csörlőbakok pedig az utolsó réteget. A kormányhosszabbítóra még rá kell szegecselnem a rozsdamentes veretet, de manapság rézszegecset kapni nem is olyan egyszerű..

Az apró lyukak megoldódtak, mert Tibor emlékei szerint a ragasztáshoz használt tűzőgép nyomai. Vízvonal alatt csak tengeren támadják meg állatok a hajótestet.. Édesvízben ilyen csak vízvonal felett fordulhat elő. Úgy legyen.

Sajnos a baum-hoz még nincs meg a faanyag. Lehet, hogy girbegurba baummal kezdődik majd a szezon.. de ezen már nem fog múlni, csak víz legyen már kiel alatt.. legalább egy tenyérnyi!

A ponyvát ma viszem a Vida Gáborékhoz, Budakalászra. Kicsit nem árt felújítani. Egy-két fül leszakadt róla, néhány varrást meg kell erősíteni. Ha igaz a jövő hét végére készen lesz. A ponyva elég fontos alkatrésze egy fahajónak. Ha nincs rendesen takarva, egy év alatt leamortizálódik a napsütéstől a fedélzet..

Minden összevetve, még nem szívesen írom le, mert sokmindent nem rendeztem el.. De a tervek szerint április utolsó hétvégéjén vízre kerül a Póstás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése