2011. július 2., szombat

Stílusos találkozó.

Igazán nem lett volna szép dolog, perzselődni a 30 fokban, állni a szélcsendben. Egy FolkeBoot nem erre való. De 7es 8as szélben vágtázni, az igen:) Na ilyen időnk volt a találkozón. Éva érzékletesen leírta a szombati napot... Amit ITT el is lehet olvasni. Képek is készültek amik szintén elérhetőek a cikkből.

Viszont azt el kell mondanom, hogy mennyire örültem annak, hogy a nem túl népes mezőny hajói milyen szépek voltak.

Kivétel nélkül minden hajó csillogott villogott, és nagyon szép állapotban volt (van). Több hajó azért nem tudott eljönni, mert éppen felújítják.. Bízom benne, hogy a következő találkozón már Ők is teljes fényükben ragyognak majd.

Hazafele egy kicsit azért izgultam.. Milyen lesz a fél Balatont átvitorlázni úgy, hogy egyedül leszek a hajón. Senkinek sem tudok odaszólni, hogy fogjon meg egy kötelet, állítson a génoán. Ha pedig valami esetleg történne, azt egyedül kell megoldani. Szerencsére van autómata kormány, ami jól jön ilyenkor. Szintén cserencse, hogy a kellemes 2es 3mas észkanyugati, gyakorlatilag félszéllel 1 takkon vitt Földvárról Fűzfőre alig több mint három óra alatt.. (Odafele 2.5 órát mentünk Évával, ami nem rossz teljesítmény) Gondoltam, hogy így lesz.. Fél óra után, már teljesen úgy mozogtam a hajón mint bármikor máskor. És örömmel mentem ki az orrba, elnézni a hajót, ahogy feszülnek a vitorlák, kormányoz a gép, és üres a kokpit.. Valami azt súgja, hogy lesznek még ennél hosszabb egyedül megtett távjaim is:)

Sajnos ez a hétvége is rávilágított, hogy hiába bírja a hajó a nagy (akár viharos) szelet, ha a vitorlák nincsenek megfelelő állapotban. A grószt megjavították ugyan, de most már nyilván való, hogy egy hasonló szélben, ismét el fog engedni rajta néhány varrás. Egyszerűen öreg. A kis génoa is beszakadt egy kis helyen, de ezt inkább annak tulajdonítom, hogy a grósz leszerelése, és elakadása közben kicsit lobogtattuk, ami ekkora szélben egy hibátlan vitorlát is ki tud kezdeni..

Nincs mese, meg kell csináltatni a Dragon Grószt, amit Villamostól kaptam. Remélem a héten kijutok vele Budakalászra, Vida Gáborhoz.

Ami viszont érdekes, hogy eddig (jónéhány erősszeles vitorlázáson túl) soha nem tapasztaltam, hogy a hajó fel akarna luvolni.. Egyáltalán nincs hajlama szélbefordulni, még akkor sem amikor már a kajut ablakait is vízalatt vannak. Ez nagy biztonságérzetet kölcsönöz a kormánynál. Ennyit tesz a hosszú kíl, és a tőkesúly legaljáig lenyúló hatalmas kormány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése