2011. február 23., szerda

A cókmók és a másik csörlő

Péter hívta fel a figyelmemet néhány eladó staigreiterre. Mivel én éppen át szeretném alakítani a merev vorstagot besodrós, vagy klasszikus fixen bekötött vorstagra-ra, ezért szükség lesz a fock átalakítására is... Egyszóval kapva kaptam az alkalmon, hogy néhány staigreitert beszerezzek. Hívtam hát Zsoltot, akivel kellemeset beszélgetve csakhamar kiderült, hogy a Turul nevű 25-ös jolléval hajózik a Balatonon és van még neki ez-az, ami inkább csak a port fogja, azt viszont vastagon...

Abban maradtunk, hogy az egész cókmókot összepakolja, és felküldi nekem egy barátjával. Így is lett. Mivel jutányos volt az ár, úgy voltam vele, hogy ha csak 2-3 alkatrész felhasználásra kerül, már megérte.. A többi pedig majd jó lesz valamire, hiszen egy hajón sohasem lehet tudni, hogy mit mire lehet majd használni.



A leltár szerint így jutottam hozzá 2db fedélzetre v. árboctőre szerelhető csigához, egy felső vorstag kipörgetőhöz, 9db staigreiterhez, egy Pallás féle kötél feszítő szerkezethez, egy orrvitorla behúzópontjába akasztható karabínerhez, és egy achter feszítő megoldáshoz. Ez utóbbi egy háromszögletű mindhárom sarkában görgőt tartalmazó rozsdamentes alkatrészből, és egy felül közös szemben végződő de onnan két szálban futó drókötélből áll. Pontos működése nem ismert előttem, de a beszélgetés alapján úgy hiszem Zsolt előtt sem:) Nem baj, majd kialakul.

Egyéb iránt nem bírtam magammal, és szétszedtem a másik csörlőt is. A várakozásoknak megfelelően hibátlan állapotban van ez is. Le is fényképeztem a belső fogazást, ahova a kallantyúk beakadnak. Talán erről a képről is látszik, hogy gyakorlatilag be sincs kopva rendesen. Nem tudom, hogy mennyi idősek ezek a csörlők, de az szinte biztos, hogy az őket viselő hajón leginkább a vasvitorlát használták. Persze ez az adott esetben kicsit nem elítélendő:) Ha már szétszedtem, elmostam ezt is.. Legközelebb megkapja a polírozást és már csak fel kell szerelni. Kérdés, hogy lesz-e hova. Vajon elfér a számára kijelölt helyen? vagy a csörlővásárlással is munkát vásároltam? A következő részben kiderül;)

2 megjegyzés:

  1. Nekem pontosan ilyen achter feszítőm van sudáron, de a görgőim műanyagból vannak és már kopottak. Ha neked nem kell a háromszögletű elem a görgőkkel, jutányos áron megvenném tőled. Ha viszont kell, meg tudom mutatni hogy hogyan kell bekötni. (Persze ezeken kívül kell még hozzá egy csigasor). 20/991-1090

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Hamarosan kiderül, hogy kell-e, hiszen remélhetőleg néhány héten belül állni fog az árboc. Még nem látom, most miként van megoldva az achter, és jó-e így vagy kevésbé.

    Ha úgy látom, hogy nem fogom használni, akkor természetesen szívesen megválok tőle. Nem is annyira pénzért, mint inkább valami egyéb cserealap, cókmók:)

    VálaszTörlés