2011. október 9., vasárnap

Póstás akcióban!

Eseménydús hetek vannak mögöttünk.
A múlt hétvégén versenyeztünk. A Marina Fűzfő háziversenye jó alkalom volt, hogy kis szélben próbálgassuk az új grószt, és egy igazán jó hangulatú eseményen vegyünk részt az októberi nyárban Edittel. A versenyről készült beszámoló is ami ITT olvasható.
Aztán minden megváltozott. A nyár egycsapásra ősszé vált, a szélcsendbe pedig berobbant egy hidegfront, aminek harmadnapjára még bőven jutott 6-os 7-es szél. Igazi Folkeboot-os idő!
Már szombat este lementünk és úgy döntöttünk a hajóban alszunk. Ez a Folkebootnak, négy felnőtt emberhez viszonyított méretét figyelembe véve, bátor döntésnek számított. Pedig még nem beszéltünk a hőmérsékletről, ami éjszaka 5 fok környékére süllyedt.. 
A fűtőtestek persze jó szolgáltatott tettek, túlságosan is. Az egyiket ki is kellett kapcsolni éjszakára, olyan meleg lett a kis hajóban. Reggelre egyetértettünk abban, hogy a kinti zord és szeles időhöz képest kényelmesen és jól aludtunk.
Gyors reggeli a Sirályban, majd a reffsor befűzése (hiszen ennek a használatára még nem volt szükség) és a döntés.. Időnként úgy befütyült a szél a kikötőbe, hogy komolyan elbizonytalanodtam az orrvitorlát illetően. Azért ez mégsem vihar, hogy Péter viharfockját kelljen cibáltatni a széllel.. 50-60km/h szelet írnak Siófoknál reggel. Ígérnek kis erősödést, de ez akkor sem vihar, fock fel!
A kihajózás simán ment az északiban.. felszerelés után kényelmesen hátszeleztünk ki a Fűzfői öbölből. De törpök élete nem csak játék és mese.. a visszaút bőven tartogatott élményeket. A hajó simán deckig dőlt, a hullámok sorra csaptak fel a nyakunkba, csak úgy fütyült a szél!
Szóval igazi örömvitorlázás volt, még ha rá is fagyott néha az a bizonyos öröm az arcunkra. Azért néhány fénykép is készült.


Ismét és minden alkalommal rájövök, mennyire szereti ez a hajó a nagy szelet. Az oldalablakokig döntött hajó egy picit sem szeretne szélbe fordulni, és két ujjal is simán lehet fogni a kormányt.
Az egyik fordulónál aztán történt egy kis havaria. Túl hamar kezdtük húzni a fockot, ettől elakadt elől az árbocnál. Sajnos mire előre mentem kiakasztani a shottot, addigra valahogy leakadt a két irányba széthajtható karabiner, és a fock szabadon csapkodott a szélben. Egy kis küzdelem árán sikerült visszaakasztani mindent a helyére, addigra azonban az öreg fock varrásai több ponton úgy gondolták, hogy elég volt nekik a megpróbáltatásokból, és inkább feladják a harcot. Hiába no. A huszon-harminc éves vitorlák nem valók már ekkora szélbe. Viszont az új grósz reffelve is remekül állta a próbát! A régi fock-al pedig kulloghatok vissza Vida Gáborhoz. Kicsit már ég az arcomról a bőr.. Nem túl jó az idei arány.. kb minden második vitorlázásra jutott egy vitorlaszakítás.. Persze az is igaz, hogy elég jó szelekben mentünk idén.
Jól kifújt minket a szél, mire visszaértünk a kikötőbe. Ez is egy jó kis hétvége volt. 
A kikötőbe került egy új hajó. Svédországban készítették, és kísértetiesen hasonlít a folkeboot-ra. Egyedül és a kormány kiképzése különbözik. A tőkesúly csereszabatosnak tűnik, és az egész hajótest megszólalásig olyan, mint a SlimJim, vagyis mint egy Angol építésű karvel palánkolású folke. Bízom benne, hogy a kikötőben marad ez a szép vitorlás, és ezzel is bővül fahajósok tábora Fűzfőn.



Video: