2010. december 8., szerda

Póstás, mint név.

Szóval azért ez a bejegyzés címe, mert a Póstás nevéről lesz szó.

Sokat, de tényleg sokat gondolkoztam azon, hogy mit kezdjek a hajó nevével. Mert lássuk be arról, hogy “Póstás” az ember egy zöld ruhás kicsit rozzant biciklivel közlekedő emberre asszociál, aki nagy nyűttes bőrtáskát visz az oldalán és minden kutya megugatja... Legkevésbé sem egy szép hajóra. (Ne legyen félreértés, tisztelem becsülöm ezt a foglalkozást, mint ahogy mondjuk a kéményseprőkét, vagy nőgyógyászokét is, mégis fura név lenne ez egy vitorlás oldalán.) Ugyanakkor (információim szerint) valójában sohasem volt ráfestve ez a név, és a hajólevelében sem szerepel. Azért hívják így, mert a Postás Üdülő hajójaként funkcionált, onnan került ahhoz a tulajdonoshoz, akitől László az előző tulajdonosa megvette. 
Szóval ha innen közelítjük meg a kérdést, akár át is lehetne keresztelni úgy, hogy “igazi” neve legyen.

Másfelől viszont mindenki így ismeri. Amikor találkozom valaki “öreg hajóssal” és mesélek neki a  folkeboot-ról, egyből jön a válasz, hogy a Postás üdülőnek volt egy ilyen hajója a Póstás.

Bár Péter szerint az átkeresztelés megfelelő mennyiségű alkohol kérdése csak, én végül mégis belenyugodtam. Ezt a hajót márpedig így hívják, és ha eddig ez volt a neve, hát ezután is legyen Póstás. Végül ezt is meg lehet ideologizálni.. Jön-megy, fontos küldeményeket, híreket, csomagokat, vagy épp szerelmesleveleket kézbesít fáradhatatlanul. Jó jó.. kicsit izzadság szaga van. De fogadjuk el:)

Ha már Póstás.. akkor viszont legyen valami szép felirata, ami most már rákerülhet a hajótestre, a baum-ra, pólóra, bárova... Ezért felütöttem a fontkészletemet, és a következő verziókat választottam ki első nekifutásra.





Aztán hogy melyik lesz pontosan? Ha ez egy nagy olvasottságú blog lenne, akkor azt mondanám, hogy várom a szavazatokat:) De nem az.. szóval majd kialakul.. amíg nincs ráfestve, addig bármelyik lehet.. vagy akár valami egész másmilyen is.

8 megjegyzés:

  1. a második és a hatodik kapott tőlem egy-egy szavazatot.... :-)

    VálaszTörlés
  2. Köszi!
    Még emésztem a feliratokat... tavaszra kialakul:)

    VálaszTörlés
  3. Gratula a hajóhoz, de ezek a feliratok...
    Miért hiszik azt a Balatonon, hogy ilyen cirkalmas betű illik egy klasszikus hajóhoz? Mert szinte csak ilyet látni nálunk, a világ egyéb helyein viszont tartják a hagyományokat.

    Ha azt szeretnéd stílusban visszahozni, amit annak idején használtak a hajótípus "születésénél", akkor válassz egy egyszerű álló talpas betűt. Palatino, Century, Caslon stb. Ilyennel vannak Angliában feliratozva a klasszikusok, de találsz jó példákat az fky.org lapon is.

    Ha viszont a "Póstás" hangulatot szeretnéd látni. Mármint az akkori időket, amikor elnevezték, akkor kézzel festett ecsetgesztust kifejező betűt ajánlanék. Brush script néven lehet találni ilyeneket. Az 50-60-as években címfestők festettek ilyeneket és sok régi hajókról készült hazai fotón látni.

    Amennyiben mégis ragaszkodsz a "script" írásmódhoz, akkor az a tanácsom, ne legyen csupa nagybetű, az megöli az olvashatóságot.

    Szívesen segítek, ha gondolod.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Névtelen!

    Nagyon köszönöm a tanácsokat és az észrevételeket. Én sem vagyok még teljesen kibékülve a feliratokkal. Minden segítséget szívesen fogadok. Ha megadod a címed, felvehetjük a kapcsolatot e-mailben is!
    Az említett betűtípusokat megnézem.

    Jó szelet
    Feri

    VálaszTörlés
  5. Hehe! Az almádi Postás Üdülőnek most is van egy Postás (rövid o) nevű hajója, egy Dixi35-ös. Arra rá van pingálva a név, szóval hivatalos.
    Csak a margóra jegyzem meg, én azon a hajón kaptam a "fertőzést" :o)
    Abraxas

    VálaszTörlés
  6. Szia Abraxas!

    Mindenek előtt nagyon köszönöm az információt! Egy indokkal több, hogy miért Póstás a neve, és nem Postás, mint ahogy eredetileg hívták.
    Közben mellesleg ez is hivatalos lett, mert a birtokomba került dokumentumokon szerepel a hajó neve...

    Szutor Feri

    VálaszTörlés
  7. Szia Feri,
    Rendszeresen olvasom kalandjaidat a hajó felújításával, szerettem volna néhányhoz megjegyzést is fűzni (lobogórúd, festés, stb), de nem voltam képes megbírkózni az ehhez szükséges feladatokkal.
    Most a stagreiterek kapcsán eszembe jutott, hogy van néhány levetett vitorlám is (stagreiterrel együtt is), amit el kéne adnom, de eddig nem jutottam hozzá, hogy közreadjam.
    A vitorlák adatait a csatolmányban láthatod.
    Egyébként az osztály összetartását elősegítendő, szívesen felajánlok a Folkboatosok vásárlásaihoz egy extra kedvezményt, közzéteheted a weblapon. Ez gyakorlatilag nagyker árat jelent, a legáltalánosabb cuccokra -25%.

    Kövendi Dénes

    VálaszTörlés
  8. Kedves Dénes!
    Örülök, hogy végül sikerült.
    Minden segítséget, ötletet, tippet szívesen veszek. A folkeboot.hu -ra már fel is tettem a szöveget, és e-mailben is elküldöm a információkat a többi folkeboot tulajnak..

    Köszönjük!

    VálaszTörlés